Project Skylijn van Dalfsen

Kunstwerk in de trapopgang van Albert Heijn Dalfsen - 2015

Eind 2015 is het kunstwerk "skyline Dalfsen"geplaatst door Lien & Leen

Vanuit de parkeergarage is het maar een paar stappen naar kasteel Rechteren en een paar treden naar de skyline van Dalfsen… dan schuiven de deuren van Albert Heijn open en kunnen de boodschappen gedaan worden! Sinds de opening van de Albert Heijn is het trappenhuis verfraaid met het kunstwerk van de grafisch ontwerpers Paulien Tempelman en Heleen van Keulen. Zo begint het artikel in de Dalfser Courant destijds.

Allereerst is er de kennismaking met de ruimte…100m2…pfff. Wat ga je daar nu mee doen. Je loopt er even mee in je hoofd en dan is het gewoon HARD WERKEN! Fotograferen, schetsen, bellen, rekenen, onderzoeken, je de ruimte eigen maken, alles van tafel vegen en opnieuw beginnen, presenteren, bijschaven en indikken, toevoegen, weghalen, less is more, opnieuw presenteren, het over een andere boeg gooien, elkaar aanvullen, scherp blijven, visualiseren, overleggen, kortom handen uit de mouwen en AN DE BAK! De bovenstaande beelden geven de fases in het kort aan. Het resultaat dat nu te zien is in het trappenhuis komt niet zomaar uit de lucht vallen. Tijdens schetsfases en materiaalonderzoeken en prijsopgaven bij derden komen er steeds momenten waarop keuzes gemaakt moeten worden. De overwegingen moeten leiden tot een BETER ontwerp. Daarnaast moet het ook een tijd meegaan en ook een communicatieve functie hebben. Al met al een prachtige uitdaging, die niet heel vaak op je pad komt.

wij hopen dat de ruimte zodanig ervaren wordt, dat je positief gestemd de ah binnen gaat.

Project Skylijn EDE

kunstwerk in fietstunnel van 150 mtr lang - 2018

Begin juli 2018 is het kunstwerk geplaatst door Lien & Leen met hulp van Alvasi Reclame Nieuwleusen.

Van 1 januari 2017 t/m september 2018 zijn Lien & Leen bezig geweest met een geweldig project. Wij hebben een ontwerp ingestuurd voor een kunstwerk in de Somatunnel in Ede. Het ging om een fietstunnel van 150 meter lang. Wij hebben ons ontwerp opgestuurd en uiteindelijk zaten we bij de laatste 5 van de 37. 

Er hebben 900 mensen gestemd en 41% op ons! Dus wij mochten het gaan maken! Daar waren en zijn wij trots op. Wij zijn met ons ontwerp terug naar de tekentafel gegaan en in overleg met gemeente Ede hebben wij de puntjes op de i gezet.

Als je als voetganger of fietser de tunnel ingaat en letterlijk in de diepte verdwijnt, verlies je tijdelijk het contact met de omliggende omgeving. Hoe prettig is het dan als je in een nieuwe omgeving terecht komt, met een landschap en gebouwen die je kent, maar die er net even anders uitziet. Dit is ons uitgangspunt geweest bij het ontwerp van het kunstwerk. In het ontwerp komt de omgeving van Ede en haar kenmerken terug in de tunnel. Er wordt een nieuwe horizon gecreëerd. De gebruiker zal zich weer ‘thuis’ voelen in zijn of haar vertrouwde omgeving. De dieren vormen de rode draad binnen het kunstwerk en zorgen voor de menselijke maat. Je komt oog in oog met ze te staan, ze begeleiden je op je route door de tunnel en wijzen je de weg door het landschap. 

De kunststof elementen waaruit het kunstwerk bestaat vormen verschillende taferelen binnen het landschap, van noord naar zuid gezien is de route als volgt:

  • De herten op de Hoge Veluwe verwelkomen de bezoeker aan het begin van de tunnel, daar waar men direct de diepte ingaat. De heide bloeit. Het landschap gaat over in een akker.
  • Bij de onderdoorgang van het Spoorpad waant de bezoeker zich tijdelijk in het bos, een specht ‘timmert aan de weg’ en er staat een witte fiets klaar voor wie een fietstochtje wil maken.
  • Dan bezoekt men Landgoed Kernhem en de Brandrode runderen, in het ontwerp zou hier nog een krukje met kazen aan toegevoegd kunnen worden.
  • Vervolgens komt men in het diepste gedeelte van de tunnel, de kenmerkende gebouwen van Ede zijn hier te zien, o.a. de molen, de kerk, de voormalige kazerne en de toren van de Enka-fabriek. Dit gedeelte van de tunnel is van bovenuit ook te zien door de gebruikers van de Verlengde Blokkenweg, zij kijken a.h.w. in vogelvlucht neer op de gebouwen.
  • Onder de onderdoorgang van de Verlengde Blokkenweg staan de schaapjes ‘op het droge’, de schaapskooi is even verderop zichtbaar aan de horizon van de Ginkelse heide.
  • Parachutisten landen op de Ginkelse heide, de link met het verleden is daarmee gelegd evenals de wielen en raderen die symbool staan voor de voormalige Soma-gebouwen.
  • Vlak voor het einde van de tunnel, waar de tunnel nog niet zo diep is en de omliggende omgeving vanuit de tunnel zichtbaar is, wroeten een paar wilde zwijnen in de grond. 

Het resultaat in 2018:

Onze samenwerking is top! wij vullen elkaar perfect aan en door te sparren en kritisch te blijven, bereiken wij goede resultaten.​

In samenwerking met Heleen van Keulen heb ik aan bovenstaande projecten gewerkt en samen hebben wij de kunstwerken geplaatst.

Heb je een leuke klus en wil je de mogelijkheden bespreken? Dat kan!