Albert Heijn Dalfsen, Grandcafé De Fabriek en Restaurant Sukerieje hebben samen met Vechtal Ambachtelijke Brouwerij een ‘Cichoreibiertje’ gebrouwen. Een amberkleurig biertje met een zachte bittere afdronk.
In de 19e eeuw waren er meer dan 100 cichoreifabrieken in Nederland. Maar vooral ook in België en Noord Frankrijk hielden fabrieken zich bezig met het drogen en branden van cichorei ten behoeve van de productie van surrogaatkoffie. Uit nood geboren, koffie was vroeger duur. Aan cichorei werden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven, met name ook door de bittere smaak. In de 17e eeuw werd het op de wortel van de cichorei groeiende ‘lof’ als groente ontdekt en werd de basis gelegd voor witlofteelt en -productie. Op de plek waar vroeger in Dalfsen de cichoreifabriek stond, vindt u nu Grand Café de Fabriek en Restaurant Sukerieje. Albert Heijn Dalfsen bevindt zich in de directe omgeving.
Proost op het goede leven in Dalfsen!
Een ooit belangrijke grondstof voor Dalfsen nu gebruikt in een heerlijk biertje!
Gebrouwen voor u
door onderstaande ondernemers:
Met het Waterfront heeft Dalfsen drie oude beeldbepalers van het dorp weer nieuw leven ingeblazen. Het gaat om de cichoreifabriek uit 1858, de Witte Villa en de Westermolen. Monumenten die vroeger plekken van veel bedrijvigheid waren, maar in de loop der jaren hun functie verloren. De reuring van vroeger werd een belangrijk uitgangspunt voor het plan dat het Waterfront zou worden. Na een lange periode van bouwen, is het project in 2020 voltooid. Met woningen, winkels, een theater en horeca is dat doel zeker bereikt en heeft Dalfsen een nieuw, bruisend dorpshart. Met de vestiging van Albert Heijn in oktober 2014 is de bouw van de rest het Waterfront van start gegaan.
De in 1858 gestichte cichoreifabriek heeft een lange geschiedenis. In de fabriek werd via een geheim procedé koffiestroop gemaakt die wereldwijd werd geëxporteerd. Voor de industrie en werkgelegenheid van Dalfsen is de fabriek van groot belang geweest. In 1965 is de productie in de fabriek definitief stilgelegd. In 1981 kocht de gemeente het pand en maakte het jaren onderdeel uit van het voormalige gemeentehuis. In november 2016 heeft Grand Café de Fabriek haar deuren geopend.
De naam Sukerieje verwijst naar de historie van de Witte Villa, waar nu het restaurant in gevestigd is. Hier woonde ooit Berend Hendrik Egberts, de directeur van de naastgelegen cichoreifabriek. Deze cichoreifabriek fuseerde 1897 met de cichoreibranderij uit Winterswijk, de zogenaamde ‘Sukerieje’. Het gelijknamige restaurant is open vanaf oktober 2018.
De doelstelling van de Stichting is het bieden van een fijne werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt door middel van het brouwen en vermarkten van ambachtelijk gebrouwen speciaalbier. Vooruitlopend op het brouwen van bier in de eigen brouwerij, is de Stichting in 2015 begonnen met het brouwen van een tweetal bieren bij een commerciële brouwerij. De flessen werden van een etiket voorzien op het Leer Werk Centrum van Stichting Philadelphia in Dalfsen. De gemeente Dalfsen heeft als locatie een voormalige sportzaal toegewezen. Vanaf zomer 2016 is begonnen met het aanpassen van het gebouw om deze geschikt te maken als brouwerij. In oktober 2016 is het eerste bier in Dalfsen gebrouwen.